Национален конкурс Бостанско плашило
Национален конкурс Бостанско плашило / ЕМО
На 1 март стартира традиционният национален конкурс за „Бостанско плашило”, организиран от Етнографски музей на открито „Етър”.
 
Плашилото е човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, които са натъпкани със слама. То трябва да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини.
 
Някога будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, със своето остроумие и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила взеха участие в габровския Карнавал.
 
Всички плашила, които бъдат изпратени за участие в конкурса, трябва да са изработени от естествени материали - дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.
 

Национален конкурс Бостанско плашило
ЕМО

 
Участниците трябва максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, които са използвани до 80-те години на XX век. Експонирането им на територията на Етнографски музей на открито „Етър” налага те да бъдат направени от устойчиви материали и да бъдат с човешки ръст.


В конкурса могат да се включат индивидуални и групови участници.
 
Изпратените плашила ще се състезават в категориите:
най- традиционно плашило
най-смешно плашило
най-артистично плашило
най-страшно плашило
цялостна композиция

 

Национален конкурс Бостанско плашило
ЕМО

Плашилата, участващи в конкурса, не се връщат. След приключването му те се експонират на територията на музея. Желаещите да участват в националния конкурс могат да изпратят изработените от тях плашила до 30 април.

Плашилата за конкурса, придружени с имена на участниците, възраст, клас, име на училище/клуб/читалище/адрес и телефон за контакт се изпращат на адрес : Габрово 5309, ул „Ген. Дерожински” 144, Етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Бостанско плашило”

Отличените плашила получават предметни награди и диплом:
първо място за най-традиционно плашило
второ място за най-традиционно плашило
трето място за най-традиционно плашило
най-смешно плашило
най-артистично плашило
най-страшно плашило
цялостна композиция
Предвиждат се поощрителни и специални награди. На всички участници в конкурса се връчват грамоти.

 

Национален конкурс Бостанско плашило
ЕМО


Награждаването на победителите е на 21 май в ЕМО „Етър”.
Председателят на журито е представител на музея „Дом на хумора и сатирата”, а членове са двама музейни специалисти от ЕМО „Етър”.
 
Националният конкурс „Бостанско плашило“ се стреми да провокира интереса на участниците към традиционното „Бостанско плашило“, използвано за опазване на реколтата, да насърчи творческите способности и фантазията на хората и да стимулира уменията за работа с естествени материали.
 
Докато тече конкурсът за плашила, от 1 март до 21 май, В ЕМО „Етър” ще бъдат организирани ателиета за изработване на плашила по предварителна заявка на телефон: +35966 810560.

Майсторете ръчички
ЕМО "Етър"