Фондация Микеланджело
Фондация Микеланджело / ЕМО "Етър"
Етнографски музей на открито „Етър” бе присъединен към партньорската мрежа на фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”. Организацията е отворена за сътрудничество със съмишленици от всякакво естество, независимо дали става въпрос за организации или личности.
 
Фондацията носи името на Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още като Микеланджело.
 
Част от партньорската мрежа на фондацията са институти и неправителствени организации от Италия, Англия, Нидерландия, Унгария, Гърция, Франция, Дания, Ирландия, Португалия, Румъния, Швеция, Швейцария и Испания. „Микеланджело” е отворена за привличане на още партньори.

Партньорството с фондация Микеланджело
ЕМО "Етър"


ЕМО „Етър” не само е единствената българска организация в тази мрежа, но до момента и единствен музей в нея. „Микеланджело” е международна организация с нестопанска цел, която се стреми да стимулира и популяризира творчеството и майсторския подход при изработката на различни изделия.
 
„Способността да създадем нещо със собствените си ръце е най-силния начин да изразим себе си. Създаването на нещо наистина стойностно се базира на шест принципа – култура, наследство, върхови постижения, майсторски умения, творчество и връзка между създателите и собствениците”, вярват създателите на фондация „Микеланджело”.
 
През ноември 2016 година Жаки Рей, ръководител на отдел „Стратегически отношения” във фондация „Микеланджело”, се среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. По време на разговора става ясно, че мисията и целите на неправителствената организация са в унисон с философията, която екипът на българския музей на открито прилага в дейността си.
 
„Много сме благодарни да узнаем, че организации като вашата са се посветили да подкрепят занаятчиите и изящното майсторство. Доволни сме, че ЕМО „Етър” е отворен към сътрудничество с нас”, пише Генералният секретар на „Микеланджело” Барбара Труан.
 
Малко след това писмо ЕМО „Етър” е официално присъединен към мрежата за сътрудничество на установената в Женева организация.