конкурс за есе под мотото „О, неразумний юроде…”.
конкурс за есе под мотото „О, неразумний юроде…”. / DarikNews.bg
На 24 август, петък, от 17:00 часа в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” ще бъде представена книгата „Из моето житие – битие” от известния габровски краевед Ангел Илиев Ангелов.

Представянето на тази книга, побрала материали от „три различни епохи” по израза на автора, е знаково и по още една причина – през 2017 година (24 август 1927 г.) Ангел Ангелов навърши 90 години – книгата се появява и заради тази достойна годишнина и представлява труда на един живот, живян през неспокойни исторически моменти не само за родната България, но и за света.

Екипът на библиотека „Априлов-Палаузов” подкрепя националната инициатива „Бисерче вълшебно”

Ангел Илиев Ангелов е учител. Животът му е свързан с професията и мисията на педагога. От 1964 година живее и работи в Габрово, остава свързан с този град и досега. Изпод перото му през годините са излизали много статии и книги, всяка от които има свое място в обществения ни исторически живот. Ето някои от тях:

За габровските чорбаджии през XVIII и XIX век;
Колко пъти е идвал Васил Левски в Габрово;
Родословие на Васил Евстатиев Априлов;
Родословие на фамилия Видинлиеви;
(Сто и петдесет) 150 години от гибелта на габровски четници от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа; 
Шипченският проход от древността до Освобождението: Исторически обзор.


Свободен достъп до част от каталога на севлиевската библиотека

Авторът има много други публикации, които илюстрират отдадеността на автора към нашата регионална и национална история.

Ангел Ангелов е секретар на гражданския комитет „Памет габровска” и книгите му, след които и новата „Из моето житие-битие” обогатяват Библиотека „Памет габровска”, чиито издания се появяват на бял свят чрез усилията на този родолюбив комитет, неговите партньори и съмишленици.