Областен съвет за тристранно сътрудничество
Областен съвет за тристранно сътрудничество / Областен управител Габрово
„В края на декември 2016 г. нивото на безработицата за областта е 4,76%, което е с 0,96% по-ниско от предходната 2015 г, когато е била 6,19 %. За настоящата година, в края на септември данните сочат 4,16 %, което показва една колеблива тенденция за снижаване на официалната безработица през последните няколко години." 

Тези данни е оповестила Лена Енева, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово, по време на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество.

Лена Енева изригна: Защо не виете за безпаричието на нашите майки и бащи?

Въпреки благоприятните тенденции, които се формират от редица фактори, от Бюрото считат, че пазара на труда продължава да се характеризира със структурни проблеми по отношение на уязвимите групи. Отново е коментиран проблемът с несъответствието на квалификацията на работната сила с изискванията за свободните работни места.

Един от акцентите в анализа е младежката безработица, която е 14% от общия брой безработни лица. Констатирано е, че основен фактор за успешната реализацията на младите хора е тяхната лична мотивация. Това е коментирано и от директора на Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева, която е отбелязала тези тенденции и най-вече нежеланието на младите хора да учат в професионални гимназии и да работят в сферата на структуроопределящите за региона фирми.

Галина Михнева: „На практика нямаме чуждестранни инвестиции, насочени към нови производства”

Тя е категорична, че проблем е нагласата на обществото за работа, както и тенденциозните слухове по отношение на работодателите. Засегнат е и въпросът за планиране на професионалното образование в Габровска област, балансът между професионални и общообразователни гимназии в Габрово и ролята на ТУ-Габрово.