/ Община Габрово
От услугата ще продължат да се възползват 200 нуждаещи се
До края на годината е удължено действието на целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“, съобщиха от Общината.

Възрастни и бедни хора от Габрово ще получават топъл обяд и през август

От услугата ще продължат да се възползват 200 нуждаещи се
лица от Габрово и селата. За да оказва подкрепата, Община Габрово ще получи още 23 780 лв. от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане. Така общият размер на безвъзмездните средства по проекта става 96 860 лв.
 
От началото на месец май 2020 г. до момента общо 225 души в общината са били подпомогнати. Обхванати са възрастни над 65 г. без никакви доходи или с такива под линията на бедност, както и хора с увреждания, които не могат да осигурят сами прехраната си.
 
Всеки работен ден потребителите получават в дома си безплатно супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт. Хората разчитат и на съдействие от социалните работници да им закупуват хранителни продукти, лекарства и вещи от първа необходимост (с техни средства или с пари, извън проекта).
 

Програма „Топъл обяд“ в Габрово се удължава до 24 юли

Целевата програма беше разработена от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, за да не се допусне прекратяване на подкрепата за най-нуждаещите се с топъл обяд в условията на пандемията от коронавирус. Така беше надградена Оперативната програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица, която приключи в края на месец април.
 
Дейностите се ръководят от „Заведения за социални услуги“-Габрово. Информация за хора в нужда може да бъде подавана на телефони - 066/ 806-022, 066/ 806-551, както и на ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.