/ iStock/Getty Images
Ръководството на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ успя да обедини усилията на институциите в лицето на Министерство на здравеопазването, Община Габрово и Областната администрация за изграждането на лаборатория за PCR тестове за Ковид-19 в лечебното заведение, съобщиха от Общината.

Общата стойност на ремонта на помещението, обзавеждането и закупуването на апаратура, включително стартов пакет реактиви за PCR лабораторията в областната болница е около 130 000 лв. Апаратурата вече е монтирана, лабораторията е ремонтирана, обзаведена и получи акредитация.

Лабораторната апаратура включва:
- автоматизирана система за екстракция на нуклеинови киселини;
- автоматизирана система за детекция на нуклеинови киселини;
- биологичен предпазен кабинет;
- микро центрофуга;
- стартер пипети;
- вортекс;

„С новата лаборатория ще се ускори процеса на диагностика и лечението на пациенти с Ковид-19 в лечебното заведение. До този момент материалите се изпращаха за изследване, което забавяше точната навременна диагноза. Наличието на лаборатория ще даде възможност да се тестват своевременно всички пациенти и персонал на болницата, като по този начин се повишава значително сигурността и контрола на вътреболнично заразяване. Лабораторията ще бъде достъпна и за гражданите на областта и назначените изследвания от РЗИ“, обясни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.