Окръжен съд Габрово
Окръжен съд Габрово / DarikNews.bg
От 09:30 часа днес се провежда наказателно дело срещу техническия ръководител на  строежа в Габрово по проект „Зелени инвестиции за енергийна ефективност в 13-етажна административна сграда” (известна като НТС). Обвинението срещу него е за „причинена смърт на жена от Габрово, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност".

На 14 март 2013 г., около 19:00 ч., на ул. „Брянска” в Габрово загина 34-годишна жена, ударена от предмет, изхвръкнал от строителния обект.
 

Млада жена загина по време на бурята


Съгласно обвинението подсъдимият нарушил Наредба №2 от 22 март 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, както и чл.163 от Закона за устройство на територията като с негово съгласие, в нарушение на заповед за спиране на строежа поради лоши климатични условия, издадена на 27 декември 2012 г. от лице, упражняващо строителен надзор на обекта, започнало изграждане на строително скеле.
 

Габрово се възстановява след урагана, понеделник е неучебен ден


На 14 март 2013 г., при влошаване на климатичните условия и бурен вятър, конструкцията на скелето се отдели от сградата и неукрепена съобразно изискванията за ветрово осигуряване дъска излетя от скелето, като при падането си причини смъртта на 34-годишната жена.
 

Щетите на спешните обекти за повече от 3 млн. лв.