Щетите на спешните обекти за повече от 3 млн. лв.
Щетите на спешните обекти за повече от 3 млн. лв. / Дарик Габрово
Щетите на спешните обекти за повече от 3 млн. лв.
62571
Щетите на спешните обекти за повече от 3 млн. лв.
  • Щетите на спешните обекти за повече от 3 млн. лв.

Бедственото положение в Габрово остава. Общината обаче постепенно започва да се възстановява от ураганния вятър, вилнял повече от 8 часа. Млада жена загина, няколко души пострадаха. Бурята нанесе поражения на множество общественозначими сгради, болници, училища, детски градини и социални заведения. Първоначалната оценка на щетите на спешните обекти е за над 3 млн. лева.. Все още над 50 села и три квартала са без електрозахранване.

„В тази тежка за всички ни ситуация искам да призова всички габровци да имат разум, сила и кураж. Нека стихията да събуди в нас съпричастността и добрината. Имаме право да скърбим, но нямаме право на страх и отчаяние. Предстоят ни трудни дни, но преди всичко искам да кажа, че ще възстановим Габрово, каквото и да ни коства това. Няма да пожаля сили, няма да оставя на мира всички, от които зависи това. Ще възстановим сградите, улиците, домовете. Работете, помагайте си, за да възстановим и раните в душите и сърцата.", с този призив се обърна днес към габровци кметът на града Таня Христова.

В знак на съпричастност към скръбта на семейството на трагично загиналата при инцидент, по време на бурята снощи, 34-годишна жена, Община Габрово ще предложи на Общинския съвет да бъде отпусната парична помощ за нейните близки.   

Към 16 часа днес една от най-критичните точки в града остава сградата на НТС, достъпът до която е временно ограничен. С оглед сигурността на гражданите е забранено преминаването на пешеходци,  има и денонощна охрана. Премахването на опасното скеле най-вероятно ще започне утре, тъй като се чака пристигането на специализирана техника и екип, който да го осъществи.

На територията на общината има множество паднали електрически стълбове. Към 16 часа, по данни на ЕнергоПро, на терен за отстраняване на авариите и възстановяване на електрическото захранване работят над 30 екипа. До 24 часа всички консуматори останали без ток ще се върнат към нормален ритъм.

В събота Община Габрово ще публикува информационен материал с описание на процедурите за кандидатстване за финансова помощ. В материала ще бъдат посочени всички правила и критерии за кандидатстване, детайли за съответните процедури и образец за молба за финансова помощ.