аня Христова обмисля да съди обвинителите си
аня Христова обмисля да съди обвинителите си / DarikNews.bg
Кметът на Габрово Таня Христова обяви, че обмисля да заведе дело срещу хората, отправили обвинения за назначенията на кадри в Община Габрово. По-рано днес на брифинг в парламента от „БСП за България” обявиха, че Габрово се управлява „от батко и братко”. Депутатът Кристина Сидорова разпространи схема с лица, които са назначени на този принцип.
 

Кристина Сидорова помага на Борисов със схема за назначенията в Габрово


 „Тук има твърдения, които са очевидни лъжи. Да, ще ги съдим. Стига да намерим основание за това. Мисля, че това е право на мен и на тези, с които ще работим по този въпрос, да вземе най-правилното решение”, бе категорична Таня Христова.
 
Тя заяви, че Община Габрово не си е позволявала да работи с похватите, описани на брифинга на червените в парламента.
 
„Били сме уважителни към качествата и достойнствата на служителите, без да се интересуваме от тяхната политическа принадлежност”, коментира кметът.
 

Сираков заяви, че изнесената за назначенията в Габрово информация е „претопляне на стара манджа“


 Тя обяви, че Момчил Дончев, брат на Томислав Дончев, е неин личен избор при назначаването му за шеф на общинското предприятие „Озеленяване”.
 
„Г-н Момчил Дончев е назначен от мен в качеството ми на кмет с пълната убеденост, че притежава професионални качества и може да се справя със задачата, която му е възложена – да поддържа и развива зелената инфраструктура в нашия град. Мисля, че резултатите от работата – на него и целия екип, са видими и ценени от габровци. И едно уточнение! Когато Момчил Дончев беше назначен на тази длъжност, Томислав Дончев не беше уведомен за това и по никакъв начин не е имал роля за тази моя постъпка. За да бъда още по-откровена, защото това е стила ми, когато той научи това, беше категорично против.”

За длъжността, на която е назначен Момчил Дончев не се изисква конкурс. Стана ясно още, че предстои обединяването на „Озеленяване" и „Благоустрояване", както и обявяването на конкурс кой да застане начело. 
 
Таня Христова и зам.-кметът Климент Кунев обявиха за лъжа твърдението, че Мирослав Йорданов, директор на музея в Боженци, е съученик на Кунев.
 
Кунев от своя страна каза, че е станал заместник на Таня Христова повече от година след като сестра му - Деница Ноева, е заела поста началник на отдел „Проекти и икономическо развитие”. Бе уточнено, че тя е подчинена не на брат си, а на друг зам.-кмет – Нела Рачевиц.
 
Таня Христова каза, че Мария Недева – изпълнявала длъжностите председател, секретар или зам.-председател на общински и районни избирателни комисии, и мъжа й Момчил Недев действително са били свидетели при сключването на гражданския й брак.
 
Кметът не смята, че има конфликт на интереси от този факт. Момчил Недев е бил преди време от екипа на проект на Община Габрово, като с него е имало сключен договор за работа на четири часа.
 
На въпроса, дали фирма, свързвана с бившия депутат и областен координатор на ПП ГЕРБ Цветомир Михов е изпълнявала обществени поръчки на „Благоустрояване” и Общински пътнически транспорт Климент Кунев отговори:
 
„Изпълнител на услугите, които Община Габрово ползва е избран след съответната процедура по закона за обществените поръчки. Тя е налична за тази, за миналата, за по-миналата година и може да бъде проверена. Изпълнител е фирма НИМ ТРАНС, а дали тя има нещо общо с бившия народен представител, не мога да кажа, тъй като управител на фирмата е съвсем друго лице. Дори го познавам, в крайна сметка живеем в град, където всички се познаваме. В документите, които в Община Габрово съществуват, това нещо не личи (свързаност на НИМ ТРАНС и Цветомир Михов б.р.).”