съд
съд / / ThinkStock/Getty Images
Продължава съдебното следствие по наказателно дело от общ характер № 119 от 2017 г., за причинена смърт на родилка и на новородено бебе, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Подсъдими по делото са добре познати на габровската общественост, но тъй като няма произнесена присъда се оповестяват с инициалите - Д.А. и С.К.

Окръжният съд отново гледа делото за смъртта на родилката и бебето й


Те са обвинени от Габровска окръжна прокуратура, че през 2013 г., при упражняване на лекарска професия в „Акушеро-гинекологично отделение“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, а Д.А. и като завеждащ отделението, нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на новородено бебе и на майката на детето, починала по-късно в болница в Плевен.

В проведеното на 16 април 2018 г. заседание бяха разпитани осем свидетели, в това число лекари и медицински персонал от габровската болница. На 17 април 2018 г., в продължение на повече от пет часа, съдът изслушва вещите лица изготвили двете съдебно-медицински експертизи от досъдебното производство.

Поради направени от страните множество искания за събиране на още доказателства, както и за допускане на нови експертизи, съдът отложи разглеждането на делото. Следващото заседание е насрочено за 23 април 2018 г., когато съдът ще се произнесе по направените искания.

История на делото:
 

Осъдиха двама лекари за смъртта на Десислава Манолова и бебето й


5 години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебето й

Делото за смъртта на Десислава Манолова и бебето й се връща в Габрово