съд присъда
съд присъда / ThinkStock/Getty Images
В проведеното на 10 юли 2018 г. заседание състав на Окръжен съд – Габрово обяви за решаване спора по търговското дело, образувано по колективен иск срещу „Топлофикация Габрово“ ЕАД.

Делото е образувано по искова молба на Община Габрово, ОУ „Райчо Каролев”, ДГ „Слънце” и „Дом на хумора и сатирата” - Габрово срещу „Топлофикация Габрово” ЕАД, с която са предявени колективни искове за установяване по отношение на всички абонати на ответното дружество, че през периода от 1 ноември 2016 г. до момента на сезиране на съда (на 17 февруари 2017 г.) същото не е изпълнявало законово вменени му задължения, за доставяне на качествена услуга на своите абонати.

От „Топлофикация-Габрово” премахнаха начислената процентна отстъпка от сметките за отоплителен сезон 2017/2018

С исковата молба се претендира още начисляването на неустойки за недоставено количество енергия за съответни периоди, признаване правото на всички абонати да ползват определена компенсация при плащане на задълженията, както и се настоява да се осъди „Топлофикация Габрово” ЕАД да предприеме действия по привеждане на топлопреносната мрежа в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото приложение.

В хода на производството по колективния иск съдът прие за участие в процеса още 88 лица от Габрово – абонати на топлофикационното дружество.

След като в предходното заседание по делото съдът не одобри предложената от страните спогодба за уреждане на спора (считайки че предвиденото в нея условие за обезщетяване само на присъединените към колективния иск лица, а не на всички увредени такива, не удовлетворява колективния интерес), съдебното дирене приключи на 10 юли 2018 г.

Съдът определи на страните срок за представяне на писмени защити, след което ще се произнесе с решение по спора.