/ iStock/Getty Images
След междусрочната ваканция, от 7 февруари, учениците от пети до дванайсети клас ще продължат да учат на ротационен принцип. Малките ученици, от първи до четвърти клас, ще учат присъствено, а тестването за коронавирус ще продължи да се извършва в училище. Това реши на заседание Областният кризисен щаб.

На заседанието беше обсъдено дали да бъдат въведени допълнителни, по-строги мерки, заради преминаването на Габровска област в тъмночервената зона по заболеваемост, но засега мерките против епидемията остават непроменени, а по настояване на ресторантьорите работното им време няма да се ограничава до 22.00 часа, каквито предложения имаше. Остават изискванията персоналът да е ваксиниран или тестван, както и задължението посетителите да представят валиден зелен сертификат, а заетите места в заведенията да са 50 на сто.

МОН: Помогнете на учителите, вместо да ги обвинявате за агресията между деца

Директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Николай Пенчоков съобщи, че заетите болнични легла за неусложнени случаи при възрастни в областта са 70 на сто, а заетите легла за интензивни грижи са 38 на сто. Заболеваемостта по възрастови групи е най-интензивна сред 55-60-годишните и във възрастта 45-49 години, като това са 12 на сто от всички, заразени с инфекцията.

COVID картата на България: Лек спад в двуседмичната заболеваемост

Най-малко са случаите на заразяване при децата от пет до девет години - 1,6 на сто. Лекарите от щаба информираха, че вариантът Омикрон, от който заразяванията на този етап са най-чести, протича относително по-леко, но най-податливи на този вариант на вируса са именно децата. Заради това не може да се възстанови напълно присъственото обучение в училищата. Засега малки пациенти на интензивно лечение в областта няма, но броят на неусложнените случаи е висок - 81 на сто, или 13 заети от общо 16 легла, разкрити за коронавирус.

Последните засега данни посочват, че в Габровска област заразените с коронавирус са над 1800 на 100 хиляди души, а прогнозата е за още по-високо разпространение на инфекцията.