1754.10 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната. Това става ясно от данните в единния информационен портал. Към вчерашния ден заболеваемостта за 14 дни беше 1754.65. За първи път от началото на пика на петата вълна на пандемията се отчита спад в двуседмичната заболеваемост. По отношение на областите - цялата страна е в тъмночервената зона по този показател. 

графика ковид
coronavirus.bg

Добра новина се отчита и в картата на епидемичната обстановкаСевероизточният регион се задържа в Етап 2, но от днес очакванията са да остане в жълтия етап в следващите пет дни и да избегне влизането в червения Етап 3, в който се налагат определени ограничения. Останалите четири региона в страната вече са в червено и на тази карта.

карта зони
coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. От динамичните карти с актуална статистика става ясно, че най-голям е броят на карантинираните в София град - 439 хиляди души, следвана от Пловдив със 190.3 хиляди души, Бургас със 144.3 и Варна със 143.5 хиляди души . 

карта в реално време
coronavirus.bg


Най-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 25,9 хиляди, 29.1 хиляди и 30,7 хиляди души.  

Статистиката обаче отново отчита висок брой заразени с коронавирус за денонощие. Регистрираните за последния ден случаи на COVID-19 в страната са 11 143 при направени 40 863 теста. 87 души са загубили битката с болестта. Излекувани за денонощие са 4354 души