Пострадалите граждани, чиито домове са наводнени от проливните дъждове на 12 юни, могат да кандидатстват за отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 375 лв., съобщиха от Общината.

След пороя: Община Трявна обяви частично бедствено положение (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това заявиха от дирекция “Социално подпомагане” в Трявна във връзка с нанесените щети в десетки частни имоти в населените места на територията на Общината.

“Възможността, която може да им се предостави като подпомагане е еднократна помощ в размер максимум на 375 лв., като за това трябва да е пострадало основното за тях жилище, мястото, което в момента те обитават.

Община Трявна

Другото, което е, че ако жилището има застраховка, то, те ще си кандидатстват през застрахователя. Подпомагането важи само за жилищата, които нямат направени застраховки.” поясниха от дирекция “Социално подпомагане”-Трявна.

“Хората трябва да са си собственици на този имот или съсобственици. Ние вече си проверяваме доходи, имотно състояние, фирми и т.н. това си е наш ангажимент вече. При нас само с документ за самоличност и ако разполагат с акт за жилището, повечето разполагат с такъв и ние си правим останалите проверки", допълниха още социалните служители.

Щетите в засегнатите имоти ще бъдат описани щателно от сформираните комисии, както и от служители на дирекция “Социално подпомагане”.

Поройни дъждове и наводнения в Трявна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Попълването на заявленията-декларации и подаването им се извършва всеки делничен ден от 09:00 до 17:30 часа в приемната на дирекцията, намираща се на ул. “Индустриална” №1 в Трявна.

Изплащането на помощите ще бъде извършено до 15-то число на следващия месец.

Припомняме, че вчера беше обявено частично бедствено положение на част от територията на Общината. Това бе решено на свикан от кмета на Трявна Общински кризисен щаб. От представената картина стана ясно, че са нанесени щети на жилищни и административни сгради във всички населени места на територията на Община Трявна, но най-засегнати са частни имоти и пътни участъци по улиците “Украйна”, “Индустриална”, “Златьо Ошански”, “Христо Ботев”, “Стара планина” и “Бенковска” в града, както и в кварталите “Божковци”, “Стояновци” и “Раданци”, където има основно наводнени къщи и затлачени дерета и тепърва трябва да бъдат разчиствани със специализирана техника. Наводнени участъци има и в района на село Енчевци и в предприятията ЕМКО, РИК и Мави, съобщиха от Общината.

А работата на екипите за разчиствне продължава. Премиерът Кирил Петков ще посети днес Трявна, за да се запознае на място с нанесените щети.