/ Thinkstock/Getty Images

Всеки трети четвъртък от месец ноември се отбелязва Международен ден без тютюнопушене, припомниха от Отдел „Обществено здраве” към РЗИ-Габрово.

Откриха още една вреда от тютюнопушенето


Темата обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене.

Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция

Кабинетът за отказ от тютюнопушенето към РЗИ-Габрово обявява на 14 ноември Ден на отворените врати. На всички желаещи посетители, освен безплатни консултации, ще бъде направено и изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта.

Продължават проверките за пушене на закрито
Дарик Нюз - архив

Сред планираните дейности са и три беседи, които до 23 ноември се провеждат с млади хора в областни училища. Ще бъдат направени демонстрации сред подрастващите с интерактивни пособия - пушещата кукла Сю, с цел децата лично да наблюдават, колко катран се отделя от една изпушена цигара.

На територията на област Габрово ще бъдат раздавани здравно-образователни материали, като част от кампанията по повод Международния ден без тютюнопушене.

 Целта на всички инициативи е да се акцентира върху предпочитането на непушенето , както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите.