Лиляна Павлова
Лиляна Павлова / DarikNews.bg
Лиляна Павлова коментира киберсигурността
95005
Лиляна Павлова коментира киберсигурността
  • Лиляна Павлова коментира киберсигурността
Върху хибридните заплахи и нуждата от киберсигурност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз акцентира министър Лиляна Павлова при посещението си в Габрово. 
 
„България трябва да положи усилия върху киберсигурността по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз", коментира Павлова, която участва в младежки дебат „ЕС за работни места, растеж и инвестиции”, който се проведе в Техническия университет.
 
„Никой не е застрахован, никога не можем да бъдем сигурни на 100%. Службите, които са ангажирани, полагат всички усилия. Ние не говорим само за физическата сигурност”, каза Павлова и даде пример с онлайн системи по време на олимпиади, които са били атакувани.
 
Министър Павлова заяви, че по време на Председателството страната ни ще направи всичко възможно да бъдат реализирани инициативите на еврокомисар Мария Габриел.

Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството

 
„Стратегията и Регламента за киберсигурността е много важна тема. Втората такава тема е Програмата WI-FI FOR EUROPE да се разшири към Западните Балкани и всичко, което е необходимо да се направи, за да заработи единен цифров пазар."
 
Двойните стандарти в Европа са важна тема за България, която трябва да бъде поставена на обсъждане по време на Предсадеталството. Лиляна Павлова каза, че пример за такъв двоен стандарт е Шенген.

Борисов: Няма по-добро място от ЕС
 
„България отговаря на изискванията за сигурна външна граница на ЕС и в същия момент сме в ситуация все още да не сме пълноправен член. Получихме подкрепа от Франция, Германия, от Президента Юнкер. Аз съм оптимист, че ще се случи – първо по въздух, след това за всички граници. Но въпреки това, ако погледнем назад – това е дискриминация за България.”
 
Лиляна Павлова посочи още един пример за двоен стандарт – влизането на страната ни в Еврозоната. Министърът каза, че страната ни ще се бори за равни критерии за всички държави-членки.