Кметът Таня Христова се срещна със Спортист на годината 2016 Християн Стоянов. Поводът бе номинацията и спечеленото първо място в категория „деца/младежи в неравностойно положение - спорт“ в шестото издание на наградите на Фондация „Енчо Керязов“. На церемонията, която се състоя на 25 февруари т. г. в зала „Арена Армеец София“, Християн бе отличен за изключителните си спортни успехи и седмото място от Параолимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. - в бягането на 1500 метра, категория Т46.

Християн стана двукратен републикански първенец при юношите старша възраст (до 20 год.) от Националния шампионат на закрито, който се проведе в Добрич в началото на февруари тази година. Заради тези успехи, номинации и отличия, кметът Таня Христова награди най-добрия спортист на Габрово за миналата година.

На срещата Християн сподели своите планове за бъдещото си развитие. Сега е ученик в 12 клас и му предстои дипломиране в Националната Априловска гимназия, а после да кандидатства във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. По думите му, спортът е основна негова цел, с която иска да постигне успехи в личен план. В професионално отношение Християн иска да е полезен за хората, затова вижда себе си като човек, който работи в сферата на медиите.

Кметът Таня Христова и заместник-кметът Нела Рачевиц му пожелаха пълноценно и максимално да се възползва от възможностите, които му предоставя животът и да преодолява с лекота предизвикателствата по пътя. Християн Стоянов благодари за наградата и сподели, че заради обновената лекоатлетическа писта в спортното хале на стадион „Христо Ботев“ е постигнал добрата си подготовка и успехи. Според него пистата е реновирана професионално и е на много добро ниво, което осигурява специфичната базова подготовка на всеки лекоатлет в Габрово.