Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията „мъже и жени
Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията „мъже и жени / Община Габрово

Избран на първо място с 22 гласа от общо 32 попълнени анкетни листа, Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията „мъже и жени". Това стана ясно по време на официалната церемония по награждаването на призьорите в „Спортист на Габрово 2016". Събитието се проведе на 21 декември в зала „Възраждане".

Спортните клубове дадоха своите предложения за най-успешните спортисти през 2016 г. и на по-късен етап гласуваха за определянето на двете десятки - първата в категория „юноши и девойки", а втората в категорията „мъже и жени" като беше валидно правилото без право на глас за собствения клуб.

Християн Стоянов представи Габрово и България на олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия, това лято и зае седмо място на Параолимпийски игри за хора с увреждания в бягането на 1500 метра, категория Т46. Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев и състезател на АК „Орловец 93", стана европейски вицешампион за мъже от първенството на стария континент за хора с увреждания в Гросето, Италия. Спечели нови две световни титли от първенството на планетата за хора с увреждания при младежите до 23 години, провело се в Прага, Чехия, от дисциплините 800 и 1500 метра. Вицешампион е на България от Националния шампионат за младежи до 20 години в бягането на 800 и 1500 метра.

Наградата на Християн връчи кметът на Габрово Таня Христова.

Кметът награди и победителя при младежите - Валерия Лозанова (карате киокушин) от Спортен клуб „Надежда".

Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията мъже и жени
netinfo

Възпитаничката на треньорите Красимир Илиев и Йонко Иванов за трета поредна година спечели световно злато. Тя триумфира в Петото открито световно първенство по киокушин за юноши и девойки на Световния киокушин съюз, където извоюва златото с четири победи в категория до 55 килограма при девойките на възраст 16-17 години. Към успехите си през сезона габровското момиче добави трето място от Открито първенство на Европа по киокушин-кан за деца, юноши и девойки, проведено в Берлин, Германия. Спечели титлата от държавното първенство при девойките в своята категория и беше определена за най-техничен състезател, а при жените стана вицешампион.

На второ място при „юношите и девойките" се класира Христина Пенева (скокове на батут) - състезателка от КСАБ „Акро-арт" с треньор Пламен Нанев. Тя завоюва 10-то място индивидуално на батут на Европейското първенство във Валядолид, Испания. Спечели сребърно отличие от силен международен турнир за девойки на възраст 17-18 години в Бреша, Италия. На държавния шампионат през лятото, Христина завоюва среброто от индивидуалната надпревара на батут и злато от синхрона, в който участва заедно със своята по-голяма сестра Мариела Пенева. От първенството през октомври грабна титлата при жените, а от синхрона взе сребро.

Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията мъже и жени
netinfo

При „мъжете и жените" второто място зае Теодор Кабакчиев (мотоциклетизъм) - Екстрийм Тойота Венци. Наградите в двете категории връчи председателят на Общински съвет - Габрово Лена Георгиева.

В най-силното състезание по ендуро в света - „Ерзберг Родео" в Австрия, Теодор зае 19-то място в пролога, в който участват повече от 1800 състезатели, а в последствие спечели победата в дисциплината Ендурокрос. Беше един от малцината завършили в световната хард ендуро надпревара Red bull Sea to sky в Турция и зае 11-о място. Стана първият български състезател участвал в кръг от Световния ендуро шампионат, в Гревена, Гърция, а преди дни дебютира изключително успешно и в шампионата на Международната федерация по мотоциклетизъм по Супер ендуро в зала в Краков, Полша. Там зае 8-о място и взе първите си 22 точки. Теодор спечели първо място в Източноевропейския ендуро шампионат, второ място в Европейския ендуро шампионат в Румъния и първо място в Балканския хард ендуро шампионат. На родната сцена грабна трета поредна шампионска титла в най-сериозния клас „Профи".

Поля Тихова, секретар на Община Габрово, отличи призьорите, заели трето място в двете десятки. Това са Стефан Стоев (автомобилизъм), състезател на АСК „Ара моторспорт" - в категорията „мъже и жени" и Ивайло Атанасов (карате шотокан) от КК „Янтра" - при младежите.

Пилотът на „АРА Моторспорт" Стефан Стоев спечели титлата в клас НС3 през сезон 2016 с пет победи и едно второ място в проведените шест състезания през сезона в планинския шампионат по автомобилизъм. Той зае 5-о място от всички 87 състезатели, участвали в кръговете на планинския шампионат. Стефан беше един от четиримата пилоти избрани да карат за България в състезанието на Международната федерация по автомобилизъм „Hill climb masters`2016". Надпреварата, известна също и като Купа на нациите, се проведе в Щернберг, Чехия, и събра най-добрите пилоти в тази разновидност на автомобилния спорт от стария континент. В галата на Международната федерация по автомобилизъм в планинските изкачвания участваха 140 пилоти от 17 държави. Стефан се класира на четвъртото място в своя клас.

Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията мъже и жени
netinfo

Малкият габровски каратист Ивайло Атанасов стана трикратен медалист от 24-то Световно първенство по Шотокан Карате До на Обединените нации, което се проведе през октомври в Бургас. В дисциплината кумите Ивайло завоюва златото при момчетата на възраст 10-11 години. На ката грабна среброто, втори стана и в отборната надпревара на ката, във възрастовата група 12-15- годишни. От европейското първенство по Шотокан Карате До на Обединените нации, проведено през април в Нюрнберг, Германия, Ивайло завоюва титла в дисциплината ката. На родната сцена състезателят на КК „Янтра" стана Национален първенец в своята възрастова група на ката, кумите, Асай-рю ката и ката отборно.

Останалите спортисти, намерили своето място в десятката при „мъже и жени", са:

четвърто място - Янко Янков (вдигане на тежести) от СКВТ „Михаил Петров";

пето място - Симона Иванова (скокове на батут) от КСАБ „Акро-арт";

шесто място - Ива Димова (лека атлетика) от ЛК „Тот атлет";

седмо място - Калин Митев (колоездене) от КК „Ъндърграунд райдърс";

осмо място - Лидия Ковачева (хандбал) от ХК „Бъки";

девето място - Христо Йорданов (хандбал) от ХК „Чардафон";

десето място, с равен брой гласове, си поделиха Александър Александров (колоездене) от КК „Ъндърграунд райдърс" и Николай Ганев (автомобилизъм) от АСК „Ара моторспорт".

Десятката при „юноши и девойки" се завърши от:

четвърто място - Ния Вичева (лека атлетика), състезател на АК „Орловец 93";

пето място - Валентин Стефанов (колоездене) от КК „Янтра - Исполин";

шесто място - Иван Димитров (карате шотокан) от КК „Янтра";

седмо място - Ева Симеонова (ориентиране и ски) от КСО „Узана";

осмо място - Никол Дочева (тенис на корт) от ТК „Габрово";

девето място - Васил Денчев (колоездене) от КК „Ъндърграунд райдърс";

десето място - Пламен Петков (бокс) от БК „Чардафон Габрово".

С 10 гласа, класирали го на първо място в анкетните листове, бе избран Веселин Георгиев за Треньор на годината 2016. Той е представител на АК „Орловец 93" и треньор на Християн Стоянов и Ния Вичева. Той бе отличен с почетна грамота на Община Габрово от заместник-кмета Нела Рачевиц.

Още две почетни грамоти за високи постижения в спорта и принос към авторитета на община Габрово през 2016 г. получиха Симона Петкова и Виктор Бориславов.

11-годишният Виктор Бориславов стана първенец в Източноевропейския шампионат по мотокрос за 2016 г. и прослави името на града ни, независимо от това, че се състезава за отбора на „Мото Спорт" (Варна). Той се бори и в още един сериозен международен форум - Европейския шампионат.

Симона Петкова играе за „Лийдс Лейдис". Още в първия полусезон с екипа на английския отбор, Симона се превърна в звездата на отбора. Тя вече има 23 мача в Англия, в които реализира 14 гола и направи 10 голови асистенции. Симона започва футболния си път от ФК „Габрово". Играла е в състава на НСА. С отбора на Академията има 7 участия в женската Шампионска лига.