/ iStock/Getty Images
На 13 февруари - четвъртък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата ще открием изложбата "Нова българска типография 2".

Направете мартеници от гайтан и участвайте в конкурса на музей „Етър” (СНИМКИ)

В селекцията на куратора Кирил Златков влизат 90 проекта на най-значимите постижения в шрифтовото изкуство, типографската практика и експерименти в периода 2013-2019 г.


Типографията е навсякъде около нас. Дори да не знаем какво означава, ние непрекъснато я ползваме в ежедневието, най-често без да си даваме сметка за това. Почти всеки от нас произвежда типография ежедневно - оформя мейл, SMS, кратко съобщение до човек или до всичките си приятели наведнъж. Шрифтът е от съществено значение, защото общуваме и чрез писменост, не само чрез жива реч.

Номинирайте събитие в областта на културата в Габрово за наградата на „Будителите“

Типографията е визуално изкуство, основна част от графичния дизайн, което се занимава с облика или външния вид на думите.
В зависимост от това дали дизайнерската задача е закачлива бележка, изписана на ръка, надпис за запазен знак, пътна табела или дълъг роман, типографията ще реши специфични проблеми.

Бележката ще придаде с посланието и почерка на изпращача, запазеният знак ще стане различен и запомнящ се, пътната табела трябва да се прочете безпогрешно при висока скорост или ниска видимост, а романът ще предразположи за спокойно възприемане на съдържанието в продължение на дни.

Представят изложба на Антал Ревес в Габрово

Всички проекти, представени в изложбата "Нова българска типография 2" и всички, са достъпни на www.typography.bg.