На извънредните парламентарни избори Иванка Баева се оттегля от участие в РИК-Габрово
На извънредните парламентарни избори Иванка Баева се оттегля от участие в РИК-Габрово / Иванка Баева, личен архив
„От 1990 година, когато бяха първите демократични избори, съм или председател, или секретар на Общинска или Районна избирателна комисии.

На всяко първо заседание, което се провежда договаряме, че сме надпартийни. Независимо на коя политическа сила сме представители, ние трябва да работим за провеждането на едни честни избори.

В момента моята задача е да се организират такива избори на територията на областта. Когато встъпвах в длъжност, заявих пред всички, че ще бъда надпартийна”.
 
Това коментира пред Дарик Иванка Баева, областен управител на Габрово, назначена от кабинета на Огнян Герджиков. Тя бе категорична, че няма да допусне политически пристрастия да влияят на работата на администрацията, която ръководи.
 
„Независимо, че съм била подкрепяна от една политическа партия, това няма да окаже влияние върху дейността ми. Честност, обективност и безпристрастност във всяко едно действие, това смятам да постигна”.
 
Иванка Баева каза, че като адвокат винаги е спазвала законите, което ще бъде акцент в работата й като областен управител.
 
„Не смятам в действията на отделните структури на администрацията да допусна да има формализъм. Имам идеи, които мисля да прокарам. На първо време трябва да се направи подготовката на изборите, но паралелно ще се движат текущите неща”.
 
Иванка Баева ще обяви идеите си как да бъде оптимизирана работата на администрацията на областния управител след като се запознае със заповедите, издавани от предшественика й, дали и как те са били изпълнявани.
 
„Всички в администрацията са достойни хора. Ние работим отдавна с тях и аз им имам доверие”, каза Баева.
 
По повод възможностите за прилагане на машинното гласуване, Баева каза, че се надява то да се реализира.
 
„Не виждам пречка изборите да се осъществят, дори да няма възможност за машинно гласуване във всяка секция. Доколко машинното гласуване ще е факт, зависи от Централната избирателна комисия. Машинното гласуване не затруднява толкова много хората. Експерименталното гласуване, което на предходните избори беше в едно от габровските училища показа, че много възрастни хора проявяват любопитство и имат желание да гласуват по този начин”.
 
Иванка Баева каза, че не е привърженик на изцяло машинно гласуване, тъй като все пак има хора, които биха се затруднили.
 
„Едно е да се покаже на избирателя как трябва да гласува, друго е някоя баба, която не е виждала дори мобилен телефон да го приложи. Така или иначе, това е закон, приет от Народното събрание и ние не можем да го изменим по никакъв начин”, обобщи Баева.  
 
Областният управител, която е била част от целия демократичен изборен процес в габровския регион заяви, че нито един резултат досега не е бил манипулиран.
 
„Може би на други места да е ставало, но тук – не”, каза Иванка Баева.