Окръжен съд Габрово
Окръжен съд Габрово / DarikNews.bg
Осъдиха 33-годишен габровец за престъпления към данъчната система. Илиян К. ще изтърпи една година лишаване от свобода и конфискация на част от имуществото. Подсъдимият трябва да заплати на Държавата и обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди.

Той бе признат за виновен от състав на Окръжен съд Габрово в това, че през периода от април до август 2009 г., в качеството си на представител на ЕТ от Габрово, действайки посредством друго лице, чрез използване на неистински документи (фактури) и на документи с невярно съдържание (справки-декларации за осъществена търговска дейност), получил от държавния бюджет парична сума в размер на 24 072,47 лева и направил опит да получи за същото дружество от държавния бюджет още 11 899,24 лева.

Съдът постанови още той да заплати в полза на Държавата, чрез Министерство на финансите, сумата от 24 072,47 лева, представляваща обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 17 юли 2009 година до окончателното й изплащане.
 
Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.