/ Петя Илиева
Наша читателка ни сигнализира за опасно стръмна и заледена улица в Габрово, която създава опасност за пешеходците и шофьорите.

Петя Илиева

Изпратените от нея снимки са от вчера и на тях се вижда, че улица "Изток" е покрита с дебел слой лед и не е опесъчена. Жената се е опитала да закара децата си на училище, но заради заледената и хлъзгава улица не е могла и ги е прибрала обратно у дома.

Община Габрово

Габровката се обърна към отговорните институции в града чрез нас с въпроса защо не са предприети мерки улицата да бъде опесъчена още предния ден с оглед на студеното време.

От DarikNews.bg потърсихме за коментар Община Габрово и след подадения от нас сигнал екип на Общинско предприятие „Благоустрояване“ веднага е отишъл на място, за да провери ситуацията.

След проверката се е оказало, че действително по улицата има участъци от 5-10 метра, които се заледяват вследствие на снеготопенето от по-високите температури през деня и последвалите и ниски градуси през нощта.

Община Габрово

През деня водата се стича по стръмната улица и образува вади, които вечерта се превръщат в пързалки. По данни на GPS-системата, която следи движението на снегопочистващите машини, улицата е обработвана всеки ден - съответно на 14 януари в 23:17 часа, на 13 януари автомобил е минал в 01:34 часа, а на 12 януари автомобил е минал два пъти по ул. „Изток“ - в 13:52 и в 16:38 часа.

Община Габрово

Община Габрово

От Общинското предприятие ни изпратиха и снимки, като на една от тях се вижда хвърлената сол в основата на тротоарния бордюр. Релефът на град Габрово е хълмист, начупен, предимно планински и полупланински, което усложнява работата на машините.

Община Габрово

От ОП „Благоустрояване“-Габрово информират, че сигнали относно почистването на градската улична мрежа могат да бъдат подавани на тел. 066/ 801-435, като гарантират, че същите ще бъдат своевременно отработвани.