Дълги години се подменяше линията „ляво-дясно“ в политиката с линията „комунизъм-антикомунизъм“
Дълги години се подменяше линията „ляво-дясно“ в политиката с линията „комунизъм-антикомунизъм“ / 100 вести

Като римейк на филма „Краят на илюзиите“ определи в коментар на своята Фейсбук страница водените във вторник преговори между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт за съставяне на правителство зам.-председателят на ПП „Движение демократично действие – Д3” Цоньо Ботев.

„Вече няма съмнение, че през пролетта ще има предсрочни парламентарни избори“ – пише още той и представя своята позиция за нещата, които трябва да се направят, за очакваната промяна в упавлението на страната. В интервю пред вестник „100 вести" днес Цоньо Ботев аргументира позицията си.

„Най-голямата илюзия на РБ беше, че могат да съставят дясноцентристко правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Това по принцип е нон-сенс, защото не е възможно да се състави дясноцентристко правителство с леви популисти, каквито са и ГЕРБ, и Патриотичен фронт. Това, ако не са го разбрали за две години и половина, е много жалко за тях.

Странно е, че в България не само голяма част от избирателите, а и много от партиите, които „се кичат“ с определението „десни“, не познават основните елементи на дясна политика. Нямат идеологически определен профил.

Дълги години се подменяше линията „ляво-дясно“ в политиката с линията „комунизъм-антикомунизъм“. Това е една голяма заблуда. А и измисленият антагонизъм ГЕРБ-БСП няма никакво покритие. Той се поддържа, защото е удобен на задкулисието. В същото време разлика между тях няма.

Доказателство е, че кадри на БСП непрекъснато се лансират от ГЕРБ, докато през последната година бяха уволнени почти всички наши кандидати на местните избори, които бяха на държавна и общинска длъжност.

Последният пример е назначаването за шеф на ИА „Пътна инфраструктура“ на бившия партиен секретар на Кремиковци и депутат от БСП Дончо Атанасов. В същото време има партии, които са носители на дясното мислене и принципите на дясната политика. Сега е момента те да се консолидират и да поискат от избирателите доверие. Такава е и нашата позиция."