Днес отбелязваме Андреевден
Днес отбелязваме Андреевден / Дарик Габрово

Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос. Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. Св. Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Св. Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. 

Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. Вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник.

В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено (житно, маково  или синапено) зърно".

На трапезата за Андреевден трябва да има варено жито, боб, леща, грах, просо, ечемик. Традицията повилява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината - нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица. На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.