Калесниците Тихомир И Симеон
Калесниците Тихомир И Симеон / Етнографски музей на открито Етър
Сега изглежда странно, но в миналото никой не се учудва, че трябва да си занесе ядене, когато ходи на сватба. За маси са ползвани дъски, много често слагани направо на земята, където всеки нарежда донесеното. Събират се хората от двата рода - на младоженеца и на невестата. Гостите получават кърпи и от своя страна дават дарове на младото семейство.
 
Малко ястия се приготвят за една сватба в миналото. Едно от тях е „Сватбарското жито”.
 

ЕМО Етър
Сватбено жито


 Къна Бочукова вече го вари на открит огън в средно голяма рания и предизвиква силния интерес на посетителите в ЕМО „Етър”. Туристите се спират до Часовниковата кула, за да снимат чевръстата жена, облечена в народна носия, която с готовност споделя как се приготвя „Сватбарско жито”.
 
Един килограм грухана пшеница;
Един литър прясно мляко;
Сто грама масло;
Две супени лъжици брашно;
Една лъжица сол;
Ванилия, кората на един лимон и захар на вкус.

 

Дни на Сватбената обредност
Къна Бочукова приготвя Сватбено жито


 Житото се сварява до леко разпукване и престоява една нощ. Сутринта се измива обилно в няколко води и се вари на бавен огън до размекване. Необходими са поне два часа. В тиган се запържва олио с двете лъжици брашно. Бавно се налива литъра прясно мляко, прибавят се житото, ванилията, захарта, кората на лимона. Ястието се поднася, поръсено със счукани орехи.
 
„На сватби, на кръщенета, на войнишки изпращания, на сбора на Свети Дух – във всички къщи се приготвя това жито. Става наистина деликатес”, спомня си Къна Бочукова.
 
На 21 септември в ЕМО „Етър” започнаха Дни на сватбената обредност. До 24-ти в музея предстоят различни прояви, чрез които се разказва за сватбата – едно от най-важните събития в живота на човека.
 
Ако посетите ЕМО „Етър” може да Ви „калесат”. Калесниците – млади момчета, обикалят по Чаршията с бъклица вино и канят гости за предстоящите венчавки.
 
Който отпие от виното, получава гривна от боб и се смята за поканен на сватба.
 
Димитринка Илиева приготвя сватбените гердани. В тях няма нищо ценно, но определено привличат вниманието. Зърна от боб с различни цветове са нанизани на червен конец. Слагат се да накиснат във вода няколко часа, за да омекнат. Между бобчетата може да се поставят пуканки. Герданът се окичва на врата, за да стане украшения на сватбарите.
 

ЕМО Етър
Димитринка Илиева приготвя гердани от боб


 В изложбените помещения над Дърворезбарската работилница в ЕМО „Етър”вече е открита за посетители изложбата „Родопска сватба” на Регионалния исторически музей в Пазарджик.
 

ЕМО Етър
Изложбата "Родопска сватба"


От 21 до 24 септември, от 11:00 до 16:00 часа, в ЕМО „Етър” може да видите обичаите: „Калесване”, „Приготвяне на сватбено жито”, „Приготвяне на обредни хлябове”, изработване на сватбени гердани и украса на сватбарско знаме.
 
Само на 22 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ от панагюрското село Оборище ще направи възстановка на „Меченска сватба”.
 
Само на 23 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, ще бъде пресъздаден друг обичай, свързан със сватбената обредност – „Засевки”. Възстановката е на Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра 1893”, с. Паламарца, общ. Попово.
 
Само на 24 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, ще бъде пресъздаден обичая „Извеждане на булка”.