56% от избирателите в областта гласуваха на петия български референдум
56% от избирателите в областта гласуваха на петия български референдум / 100 вести

Референдумът от 6 ноември 2016 г. е петият в България от Освобождението през 1878 г. насам. В последните години, от 1989 г., е третият. Това припомня в специална публикация днес вестник „100 вести".

По закон, референдумът има задължително действие, ако на всеки от въпросите гласуват не по- малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите избиратели.

Ако бариерата за активността не се прескочи, но все пак гласуват повече от 20% от избирателите, Народното събрание е длъжно да разгледа въпросите, подкрепени с мнозинство. Не е длъжно обаче да ги приеме. Ако един бъдещ референдум каже „да” за намаляване на броя на депутатите наполовина, трябва да се промени Конституцията, и то от Велико народно събрание, уточниха юристи.

Вестникът разпространява информацията, че в настоящия национален референдум, който бе проведен заедно с изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември, са гласували 63 102 имащи право на глас жители на Габровска област. Това прави над 56%. В община Габрово техният брой е 33 508, в Севлиевска – 18 564, в Дряновска – 4 877, и в Тревненска – 6 153 гласо- подаватели. Над 72% са дали отговор „да“ на всички въпроси, с изключение на един: „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“. Там с „да“ са отговорили с 10% по-малко – 60,90%.