Музикална китка Веселинка
Музикална китка Веселинка / Регионален исторически музей Габрово
„От песните на „Веселинка“ лъха едно чувство на радост и безгрижие, на детска скръб и копнежи, чувства присъщи на детската душа...“, пише вестник „Независимост“
На 15 април 2017 година се навършват 120 години от рождението на Величко Христов Мянков. Музикален деец, посветил живота си на това "да дава шанс на всяко дете с музика в сърцето да се учи и развива."

"Роден в Габрово на 15 април 1897 год., син на Радка и Христо Мянкови – бивши учители от града. Завършва Априловската гимназия, ученик на известните музикални педагози Димитър Ганев и пианистката Ана-Елеонора Екимова", разказва Николета Маринова, уредник отдел „Етнография" РИМ-Габрово.

По думите й, още в гимназията той дава своя пръв, голям принос в културното развитие на града. Основава и ръководи Първата детска музикална китка (състав) „ВЕСЕЛИНКА“ – 1917 година. В нея участват 300 деца от габровските училища, разделени на три възрастови групи, на които преподава солфеж, цигулка, китара и други инструменти.

По онова време музикалните забави са редки явления – празници за града. Музикална китката „ВЕСЕЛИНКА“ изнася много оперети и концерти, за което свидетелстват запазените покани и програми във фондовете на Регионален исторически музей-Габрово.

Историята на Величко Мянков, разказана от Николета Маринова: 

Музикална китка Веселинка
Регионален исторически музей Габрово, Величка Мянков


"Той учи цигулка една година в Берлинската консерватория, в последствие завършва курс в Музикалната академия в София при П. Наумов и успешно полага изпит за учител по музика. От 1924 година преподава в Дряново, където композира първите си детски песни.
В периода 1921-1929 год. той напуска Габрово и музикална китка „ВЕСЕЛИНКА“ минава под ръководството на неговия брат Христо, който не му отстъпва по талант и активна културна дейност.

Ученик на небезизвестния учител по пеене Милчо Шопов, Христо е един от членовете и организаторите на оркестъра към Априловска гимназия, както и на Музикалното дружество „Бетховен“ (1920-1922 г.). Майстор на цигулката, той работи като музикален учител, ръководи много оркестри и е с големи заслуги за развитието на оркестровото дело в Габрово. Тази година се навършват 130 години и от неговото рождение (14.05.1887 г. – 23.06.1952 г.)

След няколкогодишен опит в музикалните среди по-малкият брат - Величко издава сборник със свои песни, наречен „Веселинка“ (1926 год.). Написва и сборника с детски песни „Горски цветя“, но не успява да го издаде. Талантлив автор на вокална музика за деца и юноши, той композира повече от 100 хорови и солови песни. Създава химна на училище „Радион Умников“, по текст на Ил. Габровски.

Музикална китка Веселинка
Регионален исторически музей Габрово, Марш на Първа мъжка гимназия

След като се завръща в Габрово от учителството си в Дряново, с. Керека и Павликени, Величко Мянков организира и ръководи ученически хорове, както и фанфарната музика при Първата прогимназия, в периода 1929 - 1955 година. Той е един от основателите на детската музикална школа „Емануил Манолов“ в Габрово и дългогодишен преподавател по цигулка в нея. Сътрудник е на детския хор „Септемврийче“ при читалище „Априлов-Палаузов“.

През 40-годишната си музикална дейност изнася редица концерти и оперети в Габрово и в много други градове и села, само и единствено с благотворителна цел. Събира средства за издържането на способни деца с интерес към музиката. Оборудва с музикални инструменти училища. Организира самостоятелни концерти на много способни и талантливи в музикално отношение деца. Бил е начален учител по музика на писатели (Камен Калчев), диригенти (Никола Казасов, Алипи Найденов, основателя на Габровския камерен оркестър Христо Питев), на учители по музика – Румяна Хасекиева, Надежда Славчева, Петър Мехочев, Ер. Пръвчева – директор на Детската музикална школа в Габрово и други.

Награден е два пъти от Министерството на народното просвещение за голямата педагогическа и музикална дейност, която развива със своите хор и оркестър."