/ DarikNews.bg, архив
От днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Времето през коледните пости се нарича Малка четиридесетница, а Голямата четиридесетница са съответно Великденските пости. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио.

През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и други) също се приемат за постни храни. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично - 21 ноември, и от Игнажден - 20 декември, до Богоявление, Йордановден - 6 януари.

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване

Постът не е самоцел, а средство за усъвършенстване на духа, за смирение. Те не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките ѝ разновидности.