Епидемичната обстановка в Добричко е спокойна
Епидемичната обстановка в Добричко е спокойна / ThinkStock/Getty Images
Епидемичната обстановка в област Добрич към днешна дата е спокойна и обичайната за сезона, съобщи пред Дарик д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ-Добрич. Грипната вълна се очаква в края на януари или началото на февруари.

По думите на д-р Ангелова е имало само единични години без грипна епидемия, затова тя вероятно няма да ни се размине. Бавно се покачва броят на болните от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/, но в Добричка област заболяемостта е 82 на 10 000 жители и е под средната за страната /118 на 10 000/.

Ракията не помага срещу грипа, туршията "ни носи" дози витамин Ц

Ситуацията се следи ежедневно, поддържа се връзка с лекарските практики, разпореден е стриктен филтър в детските заведения – там не се допускат болни деца, увери д-р Ангелова. В училищата е спокойно, оттам не са подавали информация за отсъстващи ученици.

Директорът на РЗИ заяви, че вече е малко късно за противогрипните ваксини. Процесът обаче е  строго индивидуален и желаещите могат да се консултират с джи-пито си.

На какви храни да наблегнем, за да избегнем грипа? (ВИДЕО)

„Болните не бива да се лекуват сами, защото тези заболявания дават много бързо усложнения. Възрастните и хората с хронични заболявания трябва да избягват публичните места. Трябва да се спазва добра лична хигиена”, съветва д-р Ангелова.

Да използваме ли предпазна маска? „Обикновените най-евтини маски вършат работа до 20 минути, защото после се овлажняват от дъха на хората и вместо да бъдат непропускливи, по тях полепват много бактерии. Така маската престава да бъде бариера за вируса.

Пикът на грипа у нас - кога се очаква, симптомите и как да се пазим?

Има малко по-голям резон, ако вие сте болен и носите маска. Ако се предпочетат по-евтини маски, те трябва често да се сменят. Има и по-висок клас, по-скъпи, но те също издържат за определен период от време и трябва да се сменят”, посочи д-р Ангелова.