Внимание с газовите бутилки!
Внимание с газовите бутилки! / netinfo

От началото на годината на територията на цялата страната възникнаха множество пожари поради неправилно ползване или неизправност в газови бутилки. Вследствие на тези пожари има загинали и пострадали граждани, алармират от Пожарната в Добрич.

На 1 февруари в Добрич са възникнали 2 пожара от газови бутилки. В единия от случаите е пострадала собственичката – жена на 54 години, която е получила II степен изгаряне на лявата предмишница и лицето. Причината и за двата пожара е неизправност на вентила.

От Пожарната съветват газовите бутилки да се пазят от механични удари и повреди и да не се нагряват. При усещане на специфичната миризма на газ е необходимо да се вземат незабавни мерки за проветряване на помещението и отстраняване на повредата. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани, спални, мази, гаражи и шахти, в близост до печки, радиатори и други източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване.

Ако въпреки взетите мерки за безопасно използване на уредите, работещи с газ, се появи пламък на някое необичайно място, изгасяването му става, като първо се спре подаването на газ, а после върху пламъка се постави намокрена кърпа или плат.

Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.

Важно е да се знае, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газстанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.