Илияна Йотова
Илияна Йотова / БГНЕС, архив
"Познаването на българския език трябва да бъде задължителен, дори първи критерий за желаещите да станат български граждани", заяви в Каварна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че познаването на езика сега не е задължително условие, а това според нея е абсолютно недопустимо.

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе посрещната в Българево по стар добруджански обичай

Вицепрезидентът подчерта, че са нужни промени в Закона за българското гражданство, Закона за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България. „Кърпени през годините, те имат текстове, които буквално си противоречат един с друг. Нужно е това законодателство да бъде огледано и процедурата да се направи по-прозрачна”, каза Йотова . По думите й не трябва да има съмнения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна.

Над 500 участници от България, Молдова и Украйна се включват в събора "С България в сърцето" (СНИМКИ И ВИДЕО)


Илияна Йотова се надява, че след като завърши българското председателството, още преди лятната ваканция, вече създадената работна група ще си свърши работата и ще бъдат направени предложенията за законови промени.

Вицепрезидентът съобщи, че най-много молби за българско гражданство има от Македония, Молдова и Сърбия. След  признаването на българското малцинство в Албания през миналата година, са зачестили и молбите от албански граждани с български произход.

 „Изключително голям пропуск е, че българското председателство не отчете важността на датата 24 май. Беше шанс за нас да покажем старата ни култура и писменост. За съжаление датата не е големият празник в календара на българското председателство”, коментира още Илияна Йотова.

Тя бе гост на откриването на общобългарския фолклорен фестивал "С България в сърцето" в Каварна.