В Каварна бе открит съборът С България в сърцето
В Каварна бе открит съборът С България в сърцето / Дарик Добрич
Гост на фестивала в Каварна бе вицепрезидентът Илияна Йотова
7 ансамбъла и над 500 участници от България, Молдова и Украйна ще вземат участие в 15-ото издание на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ в Каварна. Специален гост на откриването на фестивала бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Каварна събор
Дарик Добрич

Приветствие към участниците и гостите на събора поднесе кметът на община Каварна Нина Ставрева.

Каварна събор
Дарик Добрич

„Фолклорът е съдба за българина където и по света да се намира. Всеки от нас се ражда и живее с него. Всеки наш празник е съпроводен от магията на българската фолклорна музика - вечната, непреходна и живителна частица български дух, която намираме в медения глас на кавала, в отмерения ритъм на танца, в завладяващата и уникална българска песен. Пазете в сърцата си безценните зрънца на вярата, любовта, и онази непреходна и вечна частица български дух, която ни помага да съхраним и днес, и утре, живителната сила на българщината, за да извървим своя път по цветната, като българска шевица пътека на традицията. Така, както са го правили векове наред другите преди нас!”, посочи кметът на Каварна.

Каварна събор
Дарик Добрич

„Днес Каварна е най-младият град в България. Погледнете тези красиви и талантливи деца, те са бъдещето. България е древна страна, империя не на разстояния и мащаби, а на духовност и култура, една от най-старите държави, създали писменост. Никога не го забравяйте, бъдете горди затова, че сме българи!” – заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя поведе традиционното право българско хоро, на което се хванаха кметът Нина Ставрева, участници в събора, жители и гости на Каварна.
 


През целия ден на сцената в центъра на Каварна се изявяват певчески, танцови и инструментални групи. В 21:30 часа е организирана за втора поредна година хоротека под звездите. Съборът продължава на 12 и 13 май в Каварна.
 

Председател на журито от основаването на събора до сега е 90-годишната фолклористка проф. Елена Огнянова. В Каварна е и инициаторът и душа на феста Илия Луков от продуцентска къща „Пирина”.
 

Каварна събор
Дарик Добрич

Каварна събор
Дарик Добрич

Каварна събор
Дарик Добрич