Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Върховната административна прокуратура е изискала от министъра на околната среда цялата документация по създаването на границите на Натура 2000, съобщи в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров. „Границите на Натура може би са малко спорни, това ще го установяваме. Започвам да мисля, че проблемът е свързан повече с Върховната касационна прокуратура – тоест бихме търсили престъпление”, заяви Цацаров.

В момента прокуратурата извършва преценка на законосъобразността на заповедта на министъра на околната среда, която разбуни духовете в крайморска Добруджа. С нея бяха забранени ред икономически дейности в защитена зона Калиакра. До края на другата седмица ще има решение дали прокуратурата да протестира пред ВАС тази заповед или части от нея, особено тези, които са най-болезнени за хората, каза Цацаров.

Прокуратурата проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

„Мисля, че един преглед на разпоредбите на трите закона – за  биологичното разнообразие, за опазване на земеделските земи и за опазване на околната среда, би следвало да бъде направен, най-малкото с оглед съответствие с европейски директиви и въведени ли са техните разпоредби  с коректния превод”, посочи главният прокурор.

Борисов търси решение за Калиакра на среща в МС

Той сравни създаването на Натура 2000 и целия шум около нея сега със съдебната реформа. „Както съдебната реформа, така и защитата на природата, се оказва една много доходна хранителна среда за доста НПО. Доста хора печелят от това. Конкретният случай с Натура е точно такъв”, подчерта Цацаров.

По думите му години наред  не е обърнато внимание на прокарани с лобистки поправки проекти за ветрогенератори и голфигрища и на "всичко,  което става на 15 метра от плажната ивица". „А сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие”, заяви главният прокурор.

Ангелкова: В казуса "Калиакра" се търси баланс между интересите на собствениците и опазването на природата

Сотир Цацаров присъства в Каварна на откриването на обновената сграда на местната Районна прокуратура.