/ Пресцентър, Министерски съвет
Работни групи ще подготвят План за управление на защитена зона "Калиакра"
Има ли консенсус по казуса
94419
Има ли консенсус по казуса
  • Има ли консенсус по казуса
Три дни след спешната отмяна на заповедта, която забранява строителството и някои земеделски дейности в част от защитената зона "Комплекс Калиакра", министърът на околната среда Нено Димов призна, че не тази заповед е големият проблем в този район, и обяви, че действието й остава в сила, докато се намери приемлив вариант за всички засегнати страни. Заявката на Димов дойде по време на среща в Министерския съвет, свикана от премиера Борисов след протестите на собственици на земи в териториите около Каварна, Балчик и Шабла срещу заповедта. Според екоминистъра основният проблем е в изработения от БАН план за управление на трите защитени зони около тези общини, в който има различни казуси и не е бил обсъждан достатъчно дълго със собствениците на земи. И въпреки че Нено Димов не постави срокове за намиране на балансирано решение как да изглежда този план, вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че до края на септември планът трябва да бъде въведен, в противен случай Европейската комисия ще започне изпълнението на съдебното решение, според което страната ни трябва да плаща глоба от 20 хиляди евро на ден и първоначална санкция в размер на милион и половина евро.
 
Борисов търси решение за Калиакра на среща в МС

Няколко работни групи ще търсят балансирани мерки за развитие на земеделието, рибарството, енергетиката и строителството в рамките на плана.
 
"Когато имаме единно решение, аз ще отида и ще го защитя в Брюксел. Но докато нямаме единно решение или максимално консенсусно решение ще считам, че план за управление не е приет, защото този план за управление не може да дебалансира, в която и да било посока.", поясни министър Димов.

Пресцентър, Министерски съвет


Прокуратурата проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

Сегашният план за управление е разработван от института по биоразнообразие към БАН в продължение на две години и половина и неговите над 400 страници предвиждат забрана за изсичане на дървета, за залесяване на ливади и пасища, както и превръщането им в обработваеми земи, промяна в начина на използване на поляни, пасища, ливади и водоеми, с някои изключения, както и изграждане на фотоволтаици, голф-игрища или ветрогенератори върху земеделска земя, с изключение на такива със завършена процедура. Кметът на Каварна Нина Ставрева разкритикува плана, като посочи наличието на грешки в него.
 
"Най-елементарният пример, който ще дам в тази посока е, че за селата Тополо и Божурец, които са две от засегнатите на територия на община Каварна, е посочена морска височина 0 метра. Има още редица сгрешени текстове в този интегриран план на управление.", допълни Ставрева.
 
Природозащитници искат оставката на министър Нено Димов

И въпреки че нито планът, нито заповедта предвиждат ограничения за риболова в защитените зони, премиерът Борисов поиска да се насрочи среща с рибарите, по всяка вероятност - на морето.

Пресцентър, Министерски съвет


От страната на собствениците на земи в района Димитър Канариев от Асоциация "Българско Черноморие" заяви, че когато се налагат ограничения, трябва да се даде алтернатива на тези хора.
 
Вицепремиерът Валери Симеонов припомни, че проблемът с осъдителните процедури срещу България във връзка със защитените зони е създаден през 2007-ма година от Тройната коалиция и даде следното определение за сегашната ситуация.
 
"Ние сме тук в една доста тежка ситуация, в която ние трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня само с филма на Хичкок "Птиците", които изядоха хората.", каза Симеонов.
 
Пресцентър, Министерски съвет


Премиерът Борисов обеща, че всеки ощетен собственик на земя в тези зони ще бъде компенсиран или с нова земя или с парично обезщетение.