/ Thinkstock/Getty Images
В Добричка област през 2019-а са започнали 19 проекта с финансиране за над 10 748 000 лева, обобщават от Областния информационен център (ОИЦ) за напредъка по оперативните програми на Европейския съюз.

"Двореца" в Балчик е посетен от 270 000 туристи през отиващата си година

Община Каварна е първенец в региона по сключени договори и осигурени европейски средства за близо 3 704 000 лева през годината.

В десет селища в Добричката община ще бъде обследвано уличното осветление

Пет от проектите, по които се усвоява по-голямата част от финансовия ресурс, са по Програмата за морско дело и рибарство, която подкрепя изграждане и модернизация на ферми за аквакултури, информационни кампании, преустановяване на риболовни дейности на кораби.

В Добричката община през годината са започнали три проекта за над 2 247 000 лева като повечето от средствата също се влагат по Програмата за морско дело и рибарство.

И собствениците на имоти в Добрич, които не се ползват целогодишно, ще плащат такса за обезвреждане на отпадъците

В други общини нови европейски средства са насочени в подкрепа предимно на възрастни хора. Община Балчик осигурява патронажна грижа за възрастни хора с ресурс от над 127 000 лева. В областния град по проекта "Подкрепа в дома" през отиващата си година се предоставят почасови здравни и социални услуги на 158 души от уязвими групи.