/ снимка: www.blacksearama.com
"Около 270 000 туристи са посетили "Двореца" в Балчик през отиващата си година и са реализирани почти 2 000 000 лева приходи преди облагане", съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова на пресконференция, цитирана от БТА.

Резервират сватби в "Двореца" в Балчик за години напред

По думите й, туристическият поток отбелязва около две на сто ръст на годишна база, като най-голямо е увеличението на гостите от Румъния - със 7 на сто, до близо 139 000 души. На втора позиция по посещаемост са българите - над 53 000 души.

Ръст на румънските, полските и чешките туристи в "Двореца"

"Двореца" привлече през годината ценители на изкуството с близо 60 концерта и изложбени прояви, добави директорът на културния център. Сред тях най-голям зрителски интерес са спечелили мюзикълът "Чикаго", представен на откритата лятна сцена от Държавната опера във Варна, и експозицията "Непознатите средновековни съкровища" от фонда на Националния исторически музей.

Художници от 5 държави твориха в „Двореца” (СНИМКИ)

Знакови фестивали като филмовия "Ранно пиле", майсторските класове на "Мюзик кампус Балчик" с преподаватели от европейски академии, международната студентска среща на изкуствата "Виа Понтика" и редица други прояви са записани в културния афиш и за новата година.
БТА