В Добрич ще обучават за еколог и агроеколог
В Добрич ще обучават за еколог и агроеколог / Дарик Добрич

1635 са учениците, които ще продължат образованието си след завършен 7-ми клас в област Добрич. Те ще се борят за прием в 18 профилирани и 13 професионални паралелки. 932 са средношколците, които ще кандидатстват след завършен 8-ми клас и ще се конкурират за 5 профилирани, 6 непрофилирани и 28 професионални паралелки. Повечето от професионалните паралелки са с две специалности в една паралелка. Това стана ясно след като МОН одобри държавния план – прием в Добричка област през учебната 2014-2015 г.

Много от професиите с традиции в областта, които се търсят от бизнеса, с години нямат прием в училищата заради слаб интерес от страна на учениците, коментира пред Дарик Калоян Койчев – старши експерт „Професионално образование” в РИО. За пример той посочи специалности като ел.техници, оператори в мебелното производство, строителни техници, заварчици, стругари.

За първа година в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина ще бъде разкрита специалност еколог. В гимназията по аграрно стопанство  ще има паралелка агроеколог, а гимназията по механотехника и електротехника  ще предлага квалификация за помощник възпитател в детските градини - задочна форма на обучение.

Запазва се стандартът броят на учениците в паралелка да е минимум 18 души, като след 8-ми клас паралелките наброяват 24 ученици. По традиция се регистрира по-голям интерес към профилираните гимназии спрямо професионалните, информира още Калоян Койчев. Той обяви, че през  миналата учебна година в Добричка област от предварително заявените паралелки в профилираните гимназии, само една паралелка в СОУ „СВ.Кл.Охридски” не е могла да бъде попълнена.

От професионалните гимназии в Добрич проблем с приема традиционно нямат ФСГ и ПГ по туризъм, останалите изпитват известни затруднения. Най-нисък интерес има към ПГ по строителство и архитектура и ПГ по механотехника и електротехника, посочи още експертът. Той коментира, че в много западни страни съотношението на професионалните към профилираните училища е 80 към 20, докато у нас то е 40 към 60.

Тенденцията е към продължаващо намаляване на децата в училищата. Тази година се наблюдава слабо завишение на кандидатстващите след 8-ми клас в областта, заради по-малкия брой кандидатстващи миналата година след 7-ми клас.