/ Община Бургас
В Добрич ще бъдат рехабилитирани 70 по-периферни улици с поемане на общински дълг до 10 000 000 лева, реши Общинският съвет на свое заседание.

Според кметската управа около централната част на Добрич е изграден вътрешноградски ринг от висококласни артерии и основните магистрали - булевардите "Добруджа", "Русия", "Добричка епопея", "25 септември", "Трети март", са в добро техническо състояние.

В широкия център и в кварталите има улици, които са в лошо състояние и са предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Тротоарите също са с компрометирана настилка, неподдържана през годините, като преминаването е затруднено и поради дървесната растителност. Сред причините за лошата инфраструктура са и щетите след ВиК аварии, отбелязват от кметската управа.

Общината е подготвила инвестиционна програма за ремонта на улиците, които са подбрани след анализ за състоянието им, по жалби и сигнали на граждани, отчетена е свързаността между кварталите, настъпилите обществено-икономически промени в града и други.

Работна група с участието и на външни експерти вече е направила външно заснемане на отсечките и оценка на строително-монтажните работи, които трябва да бъдат извършени.

Средствата, осигурени от кредитна институция, трябва да бъдат усвоени за срок до три години, а заемът ще бъде издължен до 18 години. Общината ще погасява дълга с бюджетни средства.
 
БТА