Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Добричкият окръжен съд постанови дядото на отровеното с биоцид 9-годишно момче в дома му в село Кардам да изтърпи три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок.

62-годишният мъж се призна за виновен за смъртта на внука си Стефан и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

При тази процедура присъдата се намалява с една трета от предвидената по закона. Възрастният мъж е отговорен и за средната телесна повреда на 13-годишната му внучка

Драмата сполетява семейството с шест деца, отглеждани от баба им и дядо им, през октомври 2019 година.

Дядото слага две таблетки от силно токсичния биоцид "Delicia" за борба със складови вредители в дупки в стената на стаята, където са спели децата, за да прогони плъхове. Мъжът замазал дупките с кал и влагата още повече ускорила отделянето на активното вещество в отровата. Това се посочва в обвинителния акт.

Според съдебномедицинската експертиза момчето умира от сърдечен арест, предизвикан от вдишването на отровния газ фосфин. Момичето е лекувано в болница във Варна с временна опасност за живота.

„Два пъти звънях на телефон 112 за Бърза помощ, не ми е дошло на ум, че тези таблетки могат да навредят така“, каза пред съда дядото, който продължава заедно със съпругата си да се грижи за петима внуци.

Прокуратурата изтъкна като най-важен аргумент за поисканото условно наказание на мъжа запазване на интереса на децата, чието положение би се утежнило, ако дядо им влезе в затвора. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.
БТА