/ Дарик Добрич
Учениците от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич ще завършат учебната година в ОУ „Н.Й.Вапцаров”, съобщи директорът д-р Светла Тодорова. Това е така, защото на 9  май започна реконструкцията на гимназията и в момента тя е строителна площадка.

Проект на Община Добрич ще модернизира Ветеринарната гимназия

Ремонтът се извършва по проект по ОП”Региони в растеж” на стойност 1,3 милиона лева. От тях 1 милион лева ще струват строителните дейности, а 300 000 лв. са за обзавеждане и оборудване.

Общообразователните предмети гимназистите ще карат в училище „Вапцаров”, а практиката си ще провеждат в базата на ПГВМ в кв. Рилци.

Проектът се подготвя от две години. „Очаква се ремонтните дейности да приключат в края на юни, следва почистване, а оборудването ще пристигне в края на август. Надяваме се на 15 септември да влезем в една нова, съвременна образователна среда”, посочи д-р Тодорова.

Започна ремонтът на Ветеринарната гимназия
netinfo

Предстои ремонт на учебната сграда, която е строена през 1954 година и има характерния за тогава облик. Физкултурният салон пък преди е бил културен дом, строен през 1949 година. „Говорили сме с проектантите и строителите тези стари сгради да запазят визията си”, сподели директорката.

Освен това ще се обособи открита спортна площадка, ще бъдат благоустроени прилежащите площи около сградите, ще има външна канализация.

За учебните кабинети ще бъдат закупени нови маси, столове, библиотеки, електронни дъски, компютри. Ще бъде изграден нов кабинет по езикова подготовка, оборудван по най-модерна технология. Ще бъде направена и нова операционна зала.

Ветеринарната гимназия очаква финансиране от 1.3 млн.лева от ОП "Региони в растеж"


130 са учениците в ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов”, които се обучават в специалността „ветеринарна техника”. Една четвърт от тях са от съседни области – Варна, Разград, Шумен, Силистра, Търговище, заради което училището е с регионално значение.

Абитуриентите тази година са 29, от които 6 завършват с отличен успех. Зрелостниците били тържествено изпратени на 5 май, макар че ще учат до 15 май. „Държаха да ги изпратим в старата ни сграда, преди за започне ремонтът, и да спазим всички ритуали, така, както те са гледали да се изпращат предишните випуски”, разказа д-р Тодорова. Балът на завършващите гимназията е на 24 май.

В момента ПГВМ работи по два европейски проекта. Преди десетина дни станало ясно, че е спечелен и трети, по програма Еразъм, и училището е поканено за сключване на договор. Проектът е на стойност близо 70 хил. евро и предвижда стаж на ученици и учители в Белгия, Холандия и Дания.