Ветеринарната гимназия очаква финансиране от 1.3 млн.лева от ОП Региони в растеж
Ветеринарната гимназия очаква финансиране от 1.3 млн.лева от ОП Региони в растеж / Дарик Добрич - архив

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” – Добрич има възможност да спечели финансиране от 1,3 млн.лева от ОП”Региони в растеж” за цялостно обновяване на учебната база и оборудването, съобщи директорът на учебната заведение д-р Светла Тодорова.

Тя обясни, че през 2015 година е направена класация по определени критерии на училищата в страната, свързани с ветеринарната медицина, селското и гроско стопанство. ПГВМ – Добрич попада в списък с други 22 гимназии, които ще имат право на такова финансиране. За целта, съвместно с общините ще се разработят проекти, с които да се кандидатства пред оперативната програма. Срокът за предаване на проектите е 30 септември 2016 година.

Средствата ще се използват за енергийно саниране на сградите на училището, за  инфраструктура, ремонт на прилежащи площи, асфалтиране на терени, оборудване на сградите, закупуване на лабораторна техника и апаратура.

Очаква се подготовката на документацията да започне след 1 август, когато според новия закон за образованието държавните земеделски гимназии ще бъдат прехвърлени на съответните общини. Според д-р Тодорова срокът от два месеца ще е достатъчен за подготовката на проекта, тъй като община Добрич има достатъчно капацитет и опит в тази дейност.

Светла Тодорова коментира още, че не очаква някакви големи промени с прехвърлянето на гимназията към общината. „Ние винаги сме работили с общинската администрация, няма някаква голяма разлика кой ще е първостепенният разпоредител на средствата. Общината е по-близо до нас и смятам, че проблемите ще бъдат решавани по-бързо”, заяви д-р Тодорова.

„ПГВМ-Добрич е учебно заведение с регионално и национално значение, при нас учат деца от 6 области в Североизточна България и се надявам, че чрез този проект училището ще придобие  напълно европейски облик, допълни директорката.