Три изложби показва Историческият музей в Нощта на музеите
Три изложби показва Историческият музей в Нощта на музеите / Дарик Добрич

С три изложби Регионалният исторически музей в Добрич отбелязва европейската инициатива „Нощ на музеите”. Музейните работници стартират празничните прояви още тази вечер с откриването на експозицията „Жилище Божие, дом човешки" от 17.30 часа в Художествената галерия. Изложбата съдържа експонати от фонда на музея от два отдела – „Възраждане”и „Етнография”. Основната тема е „Вярата”, която се разделя на две подтеми – „Църквата” и „Домът”. Показани са над 200 експоната, сред които църковна утвар, богослужебни книги, свещенически облекла, домашен иконостас от Божи гроб, икони от Ерусалим, над 10 триптиха, както и табла за епохата след Освобождението и след 1944 г.

На 20 май се открива изложбата „Вазов и Сопот” – от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков” – гостуваща експозиция на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот. Ще бъдат показани фотодокументални табла с акцент върху родното място на поета, неговото семейство и романа „Под игото”. Добричлии ще видят още книги и лични вещи на Патриарха на българската литература. Очаква се изложбата да бъде открита лично от Стефан Филчев – директор на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот.

Кулминацията ще е на 21 май, събота, когато от 17.30 часа в музея в градския парк „Свети Георги” ще се открие експозицията „Холографията - ефектът на оригинала" на Института по оптически материали и технологии към БАН. Добрич е третият български град, в който се представя изложбата след София и Велико Търново. Колекцията включва 27 холограми, две от които настолни. Сред тях са предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровище, Требнишкото съкровище в Македония, находки от Самуиловата крепост, Перперикон, реликви на Васил Левски, антични пластики и културни артефакти.

Представените холограми са изобразителни и отражателни, обясни доц.Димана Назърова от Института по оптически технологии към БАН. Те са монохроматични, т.е. са записвани само с един лазерен източник. Триизмерните изображения се записват върху свръхдребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия посредством кохерентни източници на светлина каквито са лазерите. Емулсията, използвана за запис на холограми, е с големина на зърното от порядъка на 10 нанометра, което позволява изцяло пълен запис на характерните особености на всеки предмет, разказа доц.Назърова. Изложбата ще гостува на добричлии до края на август.

Три изложби показва Историческият музей в Нощта на музеите
netinfo