Започва ремонт на ул. "6-и септември"
Започва ремонт на ул. "6-и септември" / Дарик Добрич
Бизнесът в района е доволен: Чакаме този ремонт от 28 години!

Улица „6-и септември“ в индустриална зона Север на Добрич ще бъде ремонтирана основно със 100% европейско финансиране от ОП „Региони в растеж“ по Интегрирания план на Община Добрич. Сумата е близо 1.5 млн.лева. Договорът е сключен през декември 2016 г., но дейността е забавена с близо 9 месеца заради обжалване на обществени поръчки пред КЗК и ВАС.

Днес бе направена символична първа копка, а от изпълнителите обещаха да спазят крайния срок – 16 декември 2018 г. „Предстои хубаво време и няма да имаме проблеми“, казаха от фирмата.

Започва ремонт на ул. "6-и септември"
Дарик Добрич

На улицата, която бе определена като една от най-важните в района, ще се положи асфалтова настилка, ще се подменят паважа и бордюрите на тротоарите. Ще се ревизира колекторната система и ще се подобри отводняването, ще се прокара оптична мрежа, ще се сложи ново енергоефективно осветление и пътна маркировка.

При първата копка, кметът, бизнесът и изпълнителите се договориха да бъде изградена и временна регулация с кръгово движение на кръстовището със съседната ул. „Ангел Стоянов“, което сега е без никаква маркировка, има спирка на градския транспорт и на него съществува постоянна опасност и предпоставки за ПТП. Това предложение направи собственикът на мебелна фирма „Господинов и синове“ Галин Господинов.

Улицата започва от базата на „Добруджански хляб“ и продължава към центъра. Ремонтът й ще разтовари движението по успоредния бул. „25-и септември“, отбеляза управителят на „Добруджански хляб“ Енчо Малев, който присъства на церемонията. Той изрази задоволството си, че започва този ремонт, който чакат от 28 години. "За това време бизнесът бе пренебрегван в града, тук са изкърпени едва четири дупки, нямаше осветление, работниците ни идваха със страх, защото ставаха кражби“, каза Малев. Хлебозаводът има над 100 автомобила - за доставки и на служители, и всички са благодарни за предвидения ремонт, допълни управителят.

На копката присъстваха и други собственици на фирми и обекти в близост. Всички представители на бизнеса благодариха на Общината, че е планирала ремонта и подчертаха, че улицата е важна, защото в района има много предприятия, офиси, печатници, складове, автосервизи, а доставчиците на стоки и услуги са затруднени да достигат до тях. „Как да убедим някой, особено чужденец, да дойде да купи стоката ни, след като трябва да мине по улица с ровове и дупки“, попита Господинов. Той разказа историята на отсечката – досега там не е имало улица за автомобилно движение, било е пешеходно трасе, част от територията на бившите предприятия „Маяк“ и „Металагро“. Дори имало изградено котелно насред улицата. Дупките били огромни.
 

Започва ремонт на ул. "6-и септември"
Дарик Добрич

По общото мнение в района има работещи десетки фирми със стотици служители, като само в „Добруджански хляб“ са 300 души и още 150 в други фирми по улицата. Благоустрояването ще доведе до по-спокойна работа на бизнеса в Добрич, а и ще привлече още ресурси в индустриалния квартал, каза ръководителят на проекта Даниела Сивкова и отбеляза, че много шофьори вече ползват трасето, макар че то е само фрезовано и подготвено за асфалтиране в момента.
 

Започва ремонт на ул. "6-и септември"
Дарик Добрич