Срещата при Йордан Апостолов
Срещата при Йордан Апостолов / НФСБ
На среща с депутата от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ – добричлията Йордан Апостолов от гилдията поискаха съдействие
„Представители на бранша, отглеждащ патици, остро протестираха срещу заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, забраняваща разселването на водоплаващи птици в България заради опасността от птичи грип. Те заподозряха в това лобизъм, тъй като под удара на забраната попаднали единствено патиците, а птичият грип засяга не само тях, засяга основно пилетата, патиците са само преносител. По думите им, ако ще има забрана заради птичия грип – тя трябва да важи за всички птици“.

Птичи грип в Стефаново, унищожават 11 000 птици
 
Това заяви след среща с представителите на бранша народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ – добричлията Йордан Апостолов. Той разговаря с тях като оторизиран представител на парламентарната комисия по земеделието и храните, след като представителите на тази гилдия поискаха съдействие.

Забраняват изложби и пазари за птици в Силистренско заради опасност от птичи грип
 
По думите на хората от патешкия бранш някой от големите играчи сред птицевъдите е в основата, за да се стигне до тази заповед на БАБХ. Това бил сериозен удар срещу един бранш, който осигурява работа на над 22 хиляди души и регистрира годишен оборот от над 120 млн. лв. „Хората са обезпокоени от факта, че така се накърняват интересите на бранша и той отива към фалит – губят се пазари по международни договори. Нека да припомним, че България доскоро бе втора в света по износ на патешки дроб“, каза още Йордан Апостолов.
 
От патешкия бранш са настояли за отмяна на заповедта на директора на БАБХ или за заповед, в която точно се обосновава да има забрана само на места с доказан птичи грип – забрана в зона от 3 км и мониторинг в зоната от 10 км, а не забрана в цялата страна.
 
В сряда предстои изслушване на директора на БАБХ пред Парламентарната комисия по земеделието и храните. Представителите на бранша, отглеждащ патици също са поканени. Ще има и среща при вицепремиера Валери Симеонов в МС.