/ netinfo
Създаване на позитивна и мотивираща учебна среда и повишаване творческия потенциал на децата е идеята на дългосрочен проект на СУ “Н. Й. Вапцаров“ в Силистра и Фондация „Light source“, представена от българката Албена Спърлинг, известна в страната със своите дарения.

С тържествена церемония в училището бе проведено откриване на първия етап от изпълнението на проекта „Обичам моето училище“, съвместно дело на регистрираната в Англия и в Уелс Фондация, учителския екип, начела с директора Калоян Нейков, и с помощта на учениците и техните родители.

Внедряват роботи в силистренската библиотека

Благодарение на проекта е променена атмосферата в едно от най-големите като база училища в региона, в което все още не е планирано саниране. Сивата и скучна атмосфера е заменена с уют, светлина, положителна енергия и забележителна естетика.

В рамките на проекта през това лято са обновени над 20 класни стаи, фоайета и помещения, благодарение на дарението на фондацията - цялостен интериорен дизайн и фототапети. В декорацията са вписани позитивни послания, избрани от деца и учители - за доброта, съпричасност, споделяне, творчество, полет. Училищната общност успява чрез различни благотворителни инициативи – коледен базар и благотворителни концерти, да осигури финансирането на ремонтни дейности за 4 000 лева.

Те са извършени с бъзвъзмездния труд на целия учителски екип, с участието на ученици от гимназиален етап и помощта на родители-доброволци. Освен това са засадени и отгледани множество цветя, които красят класни стаи и коридори. Децата от началните класове са украсили и аранжирали кашпи и саксии.

Проектът ще има развитие, предстои и дарителска кампания за набиране на книги и списания, с които да бъдат обогатени кътовете за отмора и споделяне, обособени във фоайетата на училището, в което има общо 40 стаи. Кътовете са направени от рециклирани палети и стари училищни мебели.

Албена Спърлинг изпълнява у нас проекти с подобно съдържание вече в 13 училища в над 10 града, сред които София, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, както и в села като Железница и Долни Цибър. През 2019 г. предстои да бъде обърнато внимание на нови 7 училища.