/ Дарик Добрич
Предстои до две седмици да се поставят още табели за по-добра информираност за пределите на зоните за платено паркиране в Добрич, съобщи в ефира на Дарик ръководителят на звено „Синя зона“ към Общината Добромир Димитров.

Ще слагат автоматизирани системи за таксуване в Синя зона

На тях е изписан и телефонният номер за плащане чрез СМС - 1358. Другият начин да платим, който е и предпочитан засега от гражданите, е на място на служителите, като след това трябва да поставим касовия бон на предното табло, за да се вижда.

Таксата е 1 лев без ограничение във времето. Ако до края на работния ден шофьор не е освободил от скоба своя автомобил, той се репатрира на наказателния паркинг, уточни Димитров.
 
Зоните за платено паркиране са 13 в града. Служителите на звено "Синя зона" са общо 25, като касиерите, които събират такси на място са 17, има една незаета щатна бройка.

Гласуваха нови правила за контрол на паркирането в Добрич

Трудно се намират желаещи да работят на постовете, призна началникът, дейността е тежка, почти ежедневно има разправии с шофьори, които не желаят да плащат за паркиране. По тази причина и с автомобила, който поставя скоби, се движи полицай.

От 15 дни работи репатраторът в Добрич. Той се обслужва от трима души, от които единият е полицай, Т.нар. „паяк“ вдига неправилно паркиралите коли извън „синята зона“, докато в нейния обхват на неплатилите престоя се поставят скоби. Глобата при репатриране е 50 лева, а при скобиране - 20 лева. Наказателният паркинг в Добрич е в близост до Гробищния парк.
 
Гражданите са започнали активно да изпращат сигнали за нерегламентирано паркирани автомобили в града. За целта може да се ползва номерът на звеното - 0882 511 200 или чрез спешния телефон 112. В повечето от случаите сигналите са резонни, каза Димитров.

Той съобщи, че често има и жалби срещу наложени наказания за паркиране, които се разглеждат, за да се вземе решение дали са основателни. Събираемостта на глобите е добра.