Шефът на КРС: Не на мутризацията на фирмите-събирачи на дългове!
Шефът на КРС: Не на мутризацията на фирмите-събирачи на дългове! / Sofia Photo Agency, Дарик Добрич

 

80% от жалбите срещу мобилните оператори, които се получават в Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/, са за преносимост на номерата, съобщи шефът на комисията Веселин Божков. Той и експерти от КРС приеха днес в Добрич сигнали от граждани за нередности около мобилните оператори. Божков поясни, че непогасени задължения по фактури не са основание за отказ на преносимост. Друга част от оплакванията са свързани с искане на неустойки след автоматично подновени договори или неустойки за предоставяне на подаръци, както и с неспазени срокове за преносимост, покритие на мобилните мрежи и др.

През 2012 година в Добрич са подадени 41 жалби, като 29 от тях са свързани с преносимост на номерата, уточни Веселин Божков. На територията на регионалната дирекция на КРС, която включва областите Шумен, Варна, Добрич, Силистра и Търговище, от януари досега са подадени 134 сигнала за нередности, съставени са 32 акта.

Често потребителите се оплакват и от т.н.”събирачи на дългове” – фирми, с които операторите сключват договори за събиране на просрочени сметки. Само днес в Добрич са били подадени два сигнала за оказван натиск и психически тормоз от такива фирми. Божков нарече подобни практики мутрински и заяви, че е против мутризацията на сектора.

„Когато има задължения и събирачът спазва законовата процедура, няма нищо лошо.  Абонатът трябва да е уведомен, че дължи пари, да е получил покана да ги погаси, операторът да го е информирал, че е прехвърлил задължението към фирмата събирач, тя от своя страна да го е поканила да си плати. А не човекът изведнъж да разбере, че срещу него има изпълнително производство за сума, в която вече има начислени и два адвокатски хонорара”, коментира Божков. Той разказа за случай с неплатена сметка за 18 лева, която набъбнала до 680 лева.

Шефът на КРС обясни, че комисията няма законови пълномощия да търси сметка за такива случаи. Тъй като те зачестяват обаче, трябва се обърне внимание на операторите и заедно с обществеността и НПО-тата трябва да се създаде нетърпимост срещу такива актове. „От тези около 20 фирми, които имат договори за събиране на дългове, може 2-3 да играят нечестно, но те опорочават цялата система”, посочи Божков.

През днешния ден е бил проведен и мониторинг на радио и телевизионните обхвати на територията на Добричка област. Констатирано е, че радиофонът е сравнително чист. Засечени са 18 български и две румънски радиостанции в международните норми за устойчив сигнал от 45 децибела. Няма нелегално радиоизлъчване, няма и турски станции, за разлика от Южното Черноморие например. В областта се хващат и 22 български TV-канала и 3 румънски.