Разследван за грабежи остава зад решетките
Разследван за грабежи остава зад решетките / ThinkStock/Getty Images
Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 28-годишния Ганчо Г. от Добрич за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Срещу младия мъж е предявено обвинение за това, че през месец май миналата година в Добрич е ограбил две жени, като употребил за това заплаха с  пистолет.

От едната жена обвиняемият взел мобилен телефон заедно със СИМ карта, на обща стойност 62 лв., а от другата 250 лева. Деянията са извършени при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. От приложените по делото доказателства става ясно, че досега мъжът има 11 влезли в сила присъди.

Първоначалната мярка за неотклонение спрямо мъжа беше взета през юли, докато той изтърпяваше последната си присъда в затвора в Белене. Тогава съдът определи той да бъде „задържан под стража“, веднага след като изтече срокът на наложеното му наказание, от което оставаше по-малко от месец.

Осъдиха общ работник за кражба от хотел

Днес защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че са събрани свидетелски показания, според които задържаният има алиби за периода, в който е било извършено разследваното престъпление. От прокуратурата обаче предоставиха нови данни по делото, които обориха това твърдение.

Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, остави без уважение искането на задържания за изменение на наложената му мярка за неотклонение.

Определен беше едномесечен срок, в който няма да се допуска ново искане за промяна на мярката. Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.