/ Агенция „Митници“
Митничари разкриха опит за избягване на дължими държавни вземания в размер на 100 000 лева чрез отклонение на стоки от митнически режим „Транзит“, съобщиха от Агенция „Митници“.

Нарушението е разкрито при осъществявания контрол на българо-румънската граница. На ГКПП „Кардам“ са спрени за проверка напускащи страната два товарни автомобила.

Спряха контрабанда на близо тон фреон в забранени контейнери на „Калотина“

Превозваната стока е 659 колета с 4901 рула полиестерен плат. Според представените документи пратките са вътреобщностна доставка по договор между българско дружество и дружество, регистрирано в Полша.

Установено е, че същите стоки са пристигнали от Турция под режим „транзит“ и е следвало да бъдат представени в митническо учреждение на територията на ТД Митница Варна.

Вместо това транзитните документи не са били надлежно завършени и е направен опит стоките да продължат пътя си с подменени документи с цел избягване на държавни вземания – мито и ДДС при внос.

Предотвратената щета за държавния бюджет е в размер около 100 000 лв., дължими при вноса на 4901 рула полиестерен плат.

Двата товарни автомобила и стоките в тях са задържани. Съставен е акт за митническо нарушение и са предприети действия за събиране на дължимите вносни мита и ДДС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня