/ Агенция
Близо един тон бутилки за еднократна употреба, съдържащи хладилни агенти R410A и 134А (фреон), задържаха митнически служители на "Калотина", съобщиха от Агенция "Митници".
 
В началото на февруари е извършена проверка на товарен автомобил с българска регистрация, пристигнал на вход в страната на пункта.

Иззеха близо 13 000 кг контрабанден фреон на „Капитан Андреево“

Според представените транзитни документи превозваният товар е текстил от Италия за България. При извършената щателна проверка митническите служители установят, че между легалната стока се пренасят и 80 контейнера с флуорсъдържащи парникови газове от типа R410A и 134А - с тегло 985 кг. 

За всички бутилки е установено, че имат само един клапан и надписи на английски език, че контейнерите не могат да се пълнят повторно.
 
В конкретния случай бутилките не са били описани в митническите документи, поради което е съставен акт за контрабанда по Закона за митниците и нелегалните стоки са задържани.
 
Допускането за свободно обращение на територията на Европейския съюз на контейнери за еднократна употреба съдържащи хладилни агенти е забранено, съгласно Регламент (ЕС) № 517/2014 на Европейския парламент и на Съвета. Целта е да се ограничи употребата на флуорсъдържащи парникови газове поради вредата, която нанасят на околната среда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня